De onderwaterwereld van Sabah - Reisverslag uit Kota Kinabalu, Maleisië van Evelien Ruijtenberg - WaarBenJij.nu De onderwaterwereld van Sabah - Reisverslag uit Kota Kinabalu, Maleisië van Evelien Ruijtenberg - WaarBenJij.nu

De onderwaterwereld van Sabah

Door: Evelien

Blijf op de hoogte en volg Evelien

07 Maart 2011 | Maleisië, Kota Kinabalu

Waarom is duiken zo leuk? Nou, lees onderstaand verslag en je weet waarom :D

Afgelopen zaterdag heb ik via DeepDownBelow een dagje duiken geboekt. Keurig met pick-up, transfer en inclusief lunch. Aangekomen op Pulau Gaya, waar de duikschool ligt kregen we na wat papierwerk een instructeur aangewezen en werden we ingedeeld in groepen. Omdat ik alleen was, en je met duiken altijd een buddy moet hebben, kreeg ik de Italiaan 'Michaelangelo' (ja zo heet ie echt!) toegewezen als buddy. Helaas zag hij er niet bepaald uit als een Michaelangelo, maar hij had wel genoeg ervaring en dat is altijd wel prettig.

De eerste briefing kregen we op het vaste land van onze instructeur Gavin, een nogal ontspoorde Maleis die continu grapjes maakte en elke uitleg eindigde met 'no problem'. Op de boot de 2e briefing en voordat ik het wist lag iedereen al in het water en hoorde ik Timtim, de andere instructeur nog iets roepen als "wie het laatst in het water ligt moet een rondje betalen" :D Lol, maar waarom deden we geen buddycheck en waar was het touw om naar beneden te gaan??? Enigzins gefrusteerd door de snelle gang van zaken en het feit dat mijn hersens alle geleerde skills op een te laag tempo aan het verwerken waren, ben ik met een Giant Strike het water in geplonst en kon vrijwel gelijk afdalen. Het was belangrijk om oogcontact te houden onder water, nou ging dat een beetje lastig omdat ik was vergeten m'n bril te spoelen en daar kwam ik pas 10 minuten later achter!! (Sorry Ties en Shirley, ik weet dat jullie me dit geleerd hebben, maar ik heb het dus duidelijk niet onthouden haha!). De eerste paar minuten heb ik dus rondgezwommen met de gedachten "jemig wat een dood koraal, en wat is het zicht slecht.....zonde van m'n geld, je ziet niets!" Tot ik op een gegeven moment dus de heldere ingeving kreeg dat ik misschien m'n bril even moest spoelen. Hehe.......toen zag ik pas wat ik had gemist! Het was prachtig koraal, het zicht was super en het was zeker m'n geld wel waard! ;-)
Waar je normaal gesproken bij de groep moet blijven, kreeg je hier de vrijheid om met je buddy lekker rond te zwemmen en zou de instructeur jou wel in de gaten houden. Heldhaftig als ik ben heb ik vrijwel de gehele duik zwaan kleef aan gespeeld.....want....stel je voor dat je elkaar kwijtraakt, dan zit je daar alleen onder water!! ;-)

Als een van de instructeurs wat moois zag tikte hij met een hard voorwerp op zijn tank. Zoals je misschien weet kun je geluid onderwater moeilijk herkennen, je weet niet waar het vandaan komt. Het getik van Gavin had dus ook niet echt veel zin, maar door mijn slimme idee om achter hem aan te zwemmen zat ik wel steeds met m'n neus bovenop al dat moois! Na een lionfish heb ik veel blauwe zeesterren gezien en zelfs een zeepaardje! Die zat wat verscholen onder een stuk koraal, maar dankzij m'n perfecte drijfvermogen kon ik het supergoed zien!

Bij de 2e duik was ik al wat meer op m'n gemak onder water en heb ik echt genoten van al dat moois! We zagen een Orang Oetan Crab, dat is een krab met oranje/bruine lange haren, en lijkt echt verdomd veel op een orang oetan! Onder water kun je niet praten, maar heb je tekens voor alles wat je ziet en doet. Het teken voor het zien van deze krab was dan ook het nadoen van een aap met je handen onder je oksels. Ik kreeg zowat de slappe lach toen Timtim onder water constant maar een aap nadeed om iedereen te laten weten dat hij die krab had gevonden!! Na de krab was het tijd voor wat Disneyfiguren; Nemo en zijn vriendjes! :D Ze waren met een heleboel en herkende me nog van de vorige keer ;-) Ze zeiden ook dat ik de groetjes moest doen aan al mijn kleine vriendjes en vriendinnetjes in Nederland, dus bij deze, de groetjes van Nemo :D

De 3e duik was de mooiste, het was een prachtige duikstek met heel mooi koraal. Het was een soort van rotsachtig gebeuren met veel van dat waaierkoraal, echt een prachtig gezich met al die kleuren! Na wat rondkijken werd ik opeens door m'n buddy aangetikt dat ik ergens naar moest kijken. Snel zwom ik met hem mee en wat zag ik daar tot mijn grote verbazing............een SCHILDPAD!!! Mijn mond viel open van verbazing en ik vergat bijna om door te ademen. Wat een adembenemend mooi gezicht! Heerlijk rustig lag het beestje volgens mij te slapen, en werd door andere kleine visjes schoongepoetst. Wat baalde ik dat ik niet toch maar een fotocamera had gehuurd! Omdat ik graag wilde dat de andere duikers het ook zouden zien probeerde ik wanhopig de aandacht te trekken door te zwaaien, maar onder water gaat dat lastiger dan boven water. Je kunt niet even naar elkaar schreeuwen 'hee, moet je kijken'. Dus als een of andere malloot ben ik achter de instructeur aangezwommen en heb hem uiteindelijk bij z'n vin kunnen grijpen om vervolgens heel heftig de signalen voor 'kijk' een 'schildpad' voor te doen! De boodschap kwam over en zo zaten we braaf als een stel kleuters op een denkbeeldig hekje te kijken naar dit natuurschoon :D

Eenmaal boven was ik zo blij als een klein kind wat voor het eerst bij Mc Donalds was geweest, wat een geweldig gezicht en wat een unieke ervaring! Ik ben er nog steeds vol van :D

Helaas kon ik vanwege mijn vlucht naar Singapore vandaag, maar 1 dag duiken. De andere dagen heb ik besteed met luieren op het strand en wat sightseeing in de omgeving. Over een paar uur vertrekt mijn vlucht, dus mijn volgende verslag zal zijn vanuit weer en nieuw land: Singapore!

Liefs, Lien

• 07 Maart 2011 - 07:34

Opa Leen:

Lieve Lien .
    I k ben een beetje jaloers maar vind het fijn dat je zoveel moois gezien heb,dat moet een reis zijn om nooit te vergeten,nog even en dan zit het er weer op.Groeten Opa Leen

• 07 Maart 2011 - 07:56

Mel:

Ha stoere "ik doe een schilpad onder water na" vrouw!

Wat een geweldige duikervaring heb je weer gehad! Was het geld dus dubbel dwars waard. Nu dus weer op naar Singapore, nog even genieten van de laatste dagen daar hè? En niet teveel msnen ;)

Dikke kus!!

• 07 Maart 2011 - 08:28

Deb:

hey sportieveling!

jeetje wat weer een prachtige fotos.....nou dat van het niet veel doen en beetje op het strand gelegen, ik zou zo willen ruilen hoor! JEETJE WAT ZIET HET ER MOOI UIT MAN! en dat duiken lijkt me ook geweldig...jammer dat je geen knappe buddy aan je had kleven haha. maar je hebt weer geweldig mooie avonturen beleeft, dat pakt niemand je meer af, helemaal top! en hoe is nemo nou van dichtbij...? dus je zag sammy ook ff, kewlllllllll. leuk backpackers lunch trouwens haha, broodjes met pasta toch, altijd lekker! nou het schiet alweer aardig op he je reis, hoe lang ben je daar nog? hier alles goed, mike weer naar peuterspeelzaal, en heeft de grootste lol met levi. mike wil ook op vakantie met het vliegtuig en visjes kijken in de zee zegt hij haha....nou hij moet het maar ff doen met pipodorp volgende maand haha. moet zeggen dat ik het ook niet slecht heb hier hoor haha, ga zaterdag al voor de 5e keer uit eten dit jaar...en zijn vorige week lekker in hotel blijven slapen. maar goed dat weegt natuurlijk niet op tegen jouw fantastische reis! denk dagelijks ff aan je hoor, en zie dan maar een klein btje groen gna gna...nou stoere chick, nog ff lekker genieten van al dat moois dat je meemaakt en dan zorgen dat je weer heelhuids terugkomt, en niet te bruin aub. ps: super dat je zoveel blogs plaatst! heerlijk om te lezen

liefs deb

• 07 Maart 2011 - 18:38

Karin De Vré:

Hoi Evelien,

Geweldig he dat duiken ! Ik zie dat je het nog steeds goed naar je zin hebt, go for it girl !!
    Inmiddels heb ik der al weer een dikke week werken op zitten en ben ik gewend aan het dragen van lange broeken en koltruien :-)
    grtjs, Karin. (van de fietstocht)

• 08 Maart 2011 - 13:32

Marlies:

Hahaha, ben toevallig dit wiekent met Pier en Jikke naar de McD geweest en Jikke was daar voor 't eerst :-) Helemaal hieperdepiep idd, kan me voorstellen hoe jij je voelde :-D
    XOM

• 08 Maart 2011 - 20:17

Jorlanda:

Hey Meis,

Wat een mooie foto's ben benieuwd naar alle andere mooie kiekjes die je hebt gemaakt.
    Nog een paar dagen en dan weer thuis.
    Zal je bedje dan zijn opgemaakt????
    Geniet nog even want voor je het weet zit je weer in het koude nederland.
    Neem anders wat zon mee...hahaha
    Tot snel....

kusss Jorlanda

• 09 Maart 2011 - 15:25

Ties & Shirley:

Hey Evelien! Leuk om te horen dat je je kiewen nat houd en dat je de onderwaterwereld aan het verkennen bent!

Ook goed om te horen dat je je geleerde vaardigheden in de praktijk brengt. Dat niet iedereen dit doet moeten ze zelf maar weten : (

Gaaf dat je een zeepaardje gezien hebt! De groep was je vast erg dankbaar voor het laten zien van de schildpad. Wist je het onderwater teken nog?

Geniet nog even van je laatste dagen en een fijne reis!

Ties & Shirley

• 11 Maart 2011 - 17:52

Oma Gré:

deze heb ik kennelijk gemist - kon een tijdje geen mail ontvangen .
    wat een prachtige -duik - !!!!!
    wèl even iets anders dan mijn zwemuur van mbvo !!!
    geweldig , zelfs met een eigen beschermengel !!!
    dikke zoen .oma