Avonturen onder water
Door: Evelien
Blijf op de hoogte en volg Evelien
17 Februari 2011 | Thailand, Koh Tao
Op maandag afgesproken om een scuba review te doen, want na 2 jaar niet duiken was het toch wel een beetje weggezakt. Samen met Shirley gezellig een hele dag het water op. Ik dook bij Reef Riders in een rustigere baai op Koh Tao, veel beter dan de duikfabriek waar ik twee jaar terug heb gedoken. Hier zit je met maximaal een man of tien op de boot en heb je alle ruimte. Na de briefing naar Japanese Garden (duikstek) gegaan en daar naar het strandje gezwommen voor wat oefeningen. Het viel op zich nog wel mee en het was vooral ook leuk om te doen. Onder water je vest uit en weer aanttrekken was wel wat gedoe, maar Shirley is gelukkig wel wat gewend dus kon voorkomen dat ik helemaal vastgestrikt zou raken in m'n vest. Na al die skills moesten we echt onwijs nodig plassen dus zijn we snel onder water terug naar de boot gezwommen. Daarna naar White Rock om samen een fundive te doen. Dat is eigenlijk gewoon heerlijk rondzwemmen onder water en je ogen al dat moois laten zien, want het is werkelijk waar prachtig onder water! Onderweg vonden we nog een lepel, dus ons doel werd al snel treasure hunting......naast het bekijken van de mooie vissen en het koraal natuurlijk. Ik heb 3 muray's gezien, en een grote school yellowtail barracuda's. En nog veel meer natuurlijk, maar daar weet ik echt niet alle namen van!
Na deze geweldige dag 's avonds wat gegeten met Martine en Daisy die ik ken van het Around the Globe forum, heel gezellig, en leuk gekletst. De volgende dag vroeg uit de veren om te beginnen met m'n advanced cursus. Samen met Ties dit keer. Helemaal leuk! We zouden de diepe duik doen, maar m'n oren protesteerden, dus verder dan 22 meter kwamen we niet, jammer, maar gelukkig was er nog een dag voor een herkansing. De tweede duik die dag stond in het teken van onderwaterfotografie. Nu kan ik op land wel een aardig plaatje schieten, maar onder water moet je daar toch een beetje mee oefenen. Lees: je wilt een foto maken van een mooi stuk koraal maar door de stroming zet je uiteindelijk een stuk steen op de foto.......scherpstellen is ook een beetje lastig, en tja.....die vissen willen ook maar niet stil blijven zitten. Naarmate ik meer klikte kreeg ik de smaak te pakken en ik moet zeggen dat er mooie plaatjes tussen zitten :D Zelfs Ties vond dat, maar oordeel zelf, ik zal ze zo hieronder plaatsen.
De tweede dag weer gedoken, dit keer begonnen met de nodige theorie. Lees: een beetje slap ouwehoeren en af en toe wat vragen doornemen ;-) Op land geoefend met het navigeren met een kompas.....ja pap, geloof het of niet, maar ik kan dat nu ook! Je moet het even doorhebben, maar ik kan nu prima vierkantjes lopen.....of was het toch een vierhoek Ties?
De eerste duik ging naar 27 meter, waar het zich bijzonder slecht was en dat heeft toch wel effect op je ademhaling onder water, want je kunt je moeilijk orienteren. Toch ging het goed en heb ik op 27 meter diepte een omkeerkoers gedaan. We hadden een stuk rots als herkenningspunt genomen en zwommen 180 graden weg, dan omkeren en dan kom je......als je het goed doet, weer bij die rots uit! Ongelofelijk maar waar, zelfs zonder TomTom bereikte ik de rots, hoera hoera! Op zo'n diepte kun je trouwens last krijgen van stikstofnarcose, dat komt door de druk en je kunt je dan een beetje dizzy of dronken voelen. Daarom was een klein testje nodig om te kijken of ik daar last van had. Ik voelde me eigenlijk prima, en de test (Ties stak 4 vingers op en ik moest aanvullen tot 11) ging ook goed. Boven water hadden we dat al geoefend en dat leek zelfs nog slechter te gaan dan de test onderwater. Conculsie: ik presteer dus gewoon goed onder druk! :D
Na de diepe duik even uitgerust op de boot en vervolgens wat het tijd voor de gymles onder water! Met een mooi duikerswoord noemen ze dat hier Peak Perfomance Buoyancy. Oftewel, oefenen aan je drijfvermogen. Komt er op neer dat je moet kunnen zweven onder water, op de kop kunt zwemmen en door een hoepel. Ik kan er kort en krachtig over zijn, we hebben ons rotgelachen onder water. Ik pieste nog net niet in m'n broek......maargoed alsof dat veel uitmaakt onder water ;-) Door de hoepel heen zwemmen was geen probleem, totdat ik op de kop door de hoepel moest......ik had m'n concentratie......focus op de hoepel.....en parkeerde het ding vervolgens 10 meter verder in het zand met mijn zuurstoftank......OEPS! :D Gelukkig konden we er allebei om lachen en was het niet erg dat het niet lukte. Zo kon Ties prachtige bellen blazen onder water door z'n regulator uit te doen maar ik bakte daar echt niets van.......De laatste duik was vooral heel erg leuk en lachwekkend! Aan het eind van de middag het nodige papierwerk ingevuld en met m'n allermooiste neplach nog even wat foto's gemaakt voor op m'n pasje. En toen zat mijn duikavontuur er helaas alweer op. Het ging zo ontzettend snel, maar dat is helaas nou eenmaal zo als je het naar je zin hebt!
De laatste avonden heb ik met Esme gegeten en wat gedronken, haar ken ik eveneens van het Around the Globe forum. dus dat was erg gezellig. Vanmorgen samen ontbeten en een voetmassage gehad om even te relaxen voor de lange reis naar Maleisie die voor mij over een uurtje gaat beginnen.
De 18e zal ik arriveren in Butterworth met de trein en in Penang, wat daar vlakbj ligt overnachten. Hoe en wat daarna......geen idee! Ik zie het wel. Dat is het mooie van backpacken! Just go with the flow!
Eigenlijk ben ik wel een beetje door m'n stof heen, waar het niet dat ik een beetje moet opschieten omdat ik zo al wordt opgehaald door de taxi om naar de haven te gaan.
Ik beloof dat ik het snel goedmaak!!
Liefs van Lien
17 Februari 2011 - 08:10
Mel:
Ha stoere duikvrouw!!
Wat een spannend duikavontuur heb je weer beleefd de afgelopen dagen!! Nog zeeziek geweest? Of heb je dit keer de visjes geen eten gegeven? :D
En wat grappig die zweefoefeningen onder water! Ik heb dat inderdaad ook moeten doen en je denkt van tevoren; dat doe ik wel even!! NOT! Chjeez... Wat is dat moeilijk! En dus ook erg grappig :)
Leuk dat ik steeds weer nieuwe namen lees in je reisverslag lees. Het klinkt echt alsof je het enorm naar je zin hebt! Super Lien!
Nou ik heb eergisteren in de tuin gewerkt... Gisteren de badkamer gepoetst... Vandaag was opvouwen... Achja, verschil moet er wezen :D
Heel veel plezier in Maleisie!!
Dikke knuffel!
Oh en die foto's... Kunnen zo in National Geografic tijdschrift!! :D -
17 Februari 2011 - 08:20
Andrea:
Leuk, leuk, leuk.....Goed te lezen dat je het goed hebt!
Pas goed op jezelf, Enjoy!!
Dikke kus, Sander, Moi, Jente en Marte -
17 Februari 2011 - 08:32
Oma Gré:
heerlijk Evelien , wat ben jij aan het genieten !!
wat een spannend verhaal op de vroege morgen = ik geniet mee .
knuffel - oma Gré . -
17 Februari 2011 - 09:09
Anneloes:
Wauw, wat een gaaf verhaal! En erg leuk al die foto's bij je verslagen! Geniet van al het moois en ik blijf je volgen hoor.....:D
Groetjes, liefs, Anneloes -
17 Februari 2011 - 09:35
Esther:
Wat een prachtig verhaal en heeeele mooooie foto's. Inderdaad, ze kunnen zo in National Geo.
Zo te lezen heb je het, zoals we al verwachtten, goed naar je zin. Nu ga je dan weer op weg naar iets heel anders. Veel plezier in Maleisie. Ben benieuwd hoe je dat vindt en of het leven daar anders is dan in Thailand. We wachten af, liefs, mama -
17 Februari 2011 - 18:03
Ties & Shirley:
Hey Evelien,
Op dit moment lig jij hoogstwaarschijnlijk (en hopelijk) heerlijk te slapen op de cadans van de nachttrein. We vonden het gezellig op je weer hier op het eiland te hebben. Heel veel plezier op je nieuwe avonturen en houd ons op de hoogte.
Groetjes en safe travels,
Ties